„Tezele din iulie” au reprezentat discursul pe care dictatorul Nicolae Ceauşescu l-a susţinut în faţa Comitetului Executiv al Partidului Comunist Român (PCR), pe data de 6 iulie 1971.
Tezele cuprindeau 17 „propuneri”, care urmau a fi dezbătute într-o plenară C.C. al PCR.
Printre cele 17 „propuneri” ale „Tezelor din iulie” se număra: intensificarea educaţiei politico-ideologice în şcoli şi universităţi; interzicerea muzicii „decandente” la radio şi la televiziune; interzicerea băuturilor alcoolice în centrele universitare; participarea tinerilor la mari proiecte de construcţie ca parte a muncii patriotice; intensificarea propagandei politice folosind radioul şi televiziunea, precum şi cinematografia, editurile sau Uniunea Artiştilor Plastici; creşterea continuă în „rolul de conducere” al Partidului; îmbunătăţirea educaţiei şi a acţiunii politice a Partidului. Totodată, liberalizarea din 1965 a fost condamnată şi a apărut un nou index de cărţi şi autori interzişi.
În realitate începea „minirevoluţia culturală”, lansând o ofensivă neo-stalinistă împotriva mini-dezgheţului politic şi intelectual din România apărut după moartea lui Gheorghe-Gheorghiu Dej în 1965.
Sursa de inspiraţie au reprezentat-o modelele de conducere şi spectacolele de propagandă din China şi Coreea de Nord, ţări pe care le-a vizitat în turneul său efectuat în Asia între 1-24 iunie 1971, unde a mai vizitat şi Mongolia şi Vietnamul de Nord.